Top

Zo werkt downloaden en uitpakken

1.    Enkele minuten na de e-mail met de factuur ontvangt u een e-mail met een link. Klik op de link.

Afbeelding van de mail met de link waarmee het bestand kan worden gedownload

2.    U krijgt een keuzevenster. Kies: ‘Save file’ (‘Opslaan’) en kies dan een map op uw computer. (Het is handig om vooraf even een map aan te maken.)


 Afbeelding van het venster waarmee het bestand kan worden opgeslagen

3.    Soms gaat het om heel grote bestanden, dus dan duurt het downloaden een tijdje, afhankelijk van uw internetverbinding. Doe dit liefst via uw Wifi-netwerk (thuis) en niet als u maar een beperkte hoeveelheid data mag downloaden via bijvoorbeeld een smartphone. Er staat nu een pakketbestand met de extensie .zip (een bestand waarin kleinere bestanden zijn samengepakt om het downloaden te vergemakkelijken) in de door u gekozen map.

Een Windows-PC en een Mac-PC kunnen dit automatisch uitpakken. Doe dit daarom bij voorkeur op uw PC of Mac.

 
Afbeelding van het gedownloade bestand

4.    Klik op de bestandsnaam en kies ‘Alles uitpakken’.


Afbeelding van de knop om alles uit te pakken

5.     Kies een bestemming voor de bestanden die u gaat uitpakken.
6.    Zo krijgt u een map met alle bestanden:
  • MP3 – dit zijn de geluidsbestanden die u kunt afspelen door aan te klikken
  • Epub – dit zijn de bestanden voor de ereader. Zie voor het opladen de handleiding van uw ereader (sommige internetbrowsers zoals Firefox hebben een uitbreiding voor e-readerbestanden zodat u ze op uw PC of Mac kunt lezen.
  • Pdf – dit zijn de pdf-versies die met bijvoorbeeld Adobe Acrobat Reader kunnen worden gelezen op pc’s en tablets.

7.      Downloaden en uitpakken op de iPad is mogelijk, maar minder makkelijk. Het probleem met de iPad is meestal dat het gaat om een ZIP-bestand, dus een bestand waarin kleinere bestanden zijn samengepakt om het downloaden te vergemakkelijken. Een PC en een Mac hebben daar geen moeite mee, maar voor de iPad is een apart programma (app) nodig.

De naam van zo’n app is ‘Zip File Viewer’. U kunt deze gratis downloaden en installeren via de App Store. Er zijn diverse varianten van, de meeste gratis maar ook betaald. Wanneer deze app is geïnstalleerd, kunt u de link uit de mail aanklikken en moet u het ZIP-bestand kunnen downloaden en uitpakken.

5.    Voor het overbrengen van de uitgepakte bestanden naar uw smartphone of tablet heeft u de handleiding van dit apparaat nodig. Behandel de MP3-bestanden als muziek.

U kunt bijvoorbeeld via het programma iTunes de uitgepakte bestanden naar uw iPad overbrengen. Daar zijn handleidingen voor: https://support.apple.com/nl-nl/HT201593.

Handiger is wellicht een cloud-dienst zoals Dropbox of iCloud. Zet het betreffende bestand in de map van de cloud-dienst en haal die vervolgens op met de iPad. Natuurlijk eerst een account aanmaken op PC en daarna de bijbehorende app downloaden via de App Store op de iPad of andere tablet.